Jaroslav Slámečka, barista, Candycane coffee

Kávový terapeut: O titul mistra světa v míchání drinků z kávy a alkoholu se utká pražský barista

Post Image

Kávový terapeut: O titul mistra světa v míchání drinků z kávy a alkoholu se utká pražský barista

Play icon
18 minut

Tomáš Binter

Zvítězil v českém kole soutěže Coffee in Good Spirits, v červnu jej čeká mistrovství světa v Kodani: disciplínou je míchání nápojů z kávy a alkoholu. Jaroslav Slámečka však vyniká i v dalších činnostech. Kávový nadšenec a barista je spolumajitelem pražské pražírny Candycane coffee, v jejímž rámci mimo jiné komunikuje s klienty a školí. Využívá tak svých znalostí z psychologie, kterou kdysi studoval – právě proto se označuje za kávového terapeuta.

Název té mezinárodní soutěže – Coffee in Good Spirits – je slovní hříčkou odkazující na jedné straně na kávu, na straně druhé na dobrou náladu a alkohol současně. 

Coffee in Good Spirits se dá totiž překládat třeba jako Káva v dobrých destilátech, ale taky jako Káva s dobrými pocity. A právě na mistrovství světa v Kodani, kde se míchají drinky z kávy a alkoholu, se příští rok v červnu vydá barista a spolumajitel pražírny kávy Jaroslav Slámečka: letos totiž zvítězil v českém kole této soutěže.

Pětatřicetiletý kávový expert se znalostmi z psychologie říká, že měl vždy rád i ušlechtilý alkohol. „Oba světy jsou si podobné, tak jsem se nadchnul pro soutěž, která to kombinuje. Soutěž v mísení kávy a kvalitního destilátu,“ vysvětluje Jaroslav Slámečka. Současně dodává, že je ze své účasti na světovém šampionátu nervózní, ale k tomu se ještě dostaneme.

Podívejte, kam na skvělou kávu po Česku podle Jaroslava Slámečky

Kulinární osvícení

Jaroslav vyrůstal v Praze, ale jeho táta pochází z Bílých Karpat, takže odmalička jezdil za babičkou k Luhačovicím. Právě její koláče a vepřo knedlo zelo stály u počátků jeho lásky ke gastronomii. Jaroslav Slámečka přitom nevzpomíná jen na babiččin kuchařský um, mluví i o tom, jak má rád krajinu nedaleko česko-slovenských hranic, tamní zvlněné kopce, provoněné divokými bylinami. „Myslím, že jsem díky tomu zůstal v Praze stát nohama na zemi,“ říká.

Podpořte Reportér sdílením článku