Ondřej Filip, ředitel CZ.NIC

Klíčník internetu. Čech, který patří mezi 14 strážců světové sítě 

Post Image

Klíčník internetu. Čech, který patří mezi 14 strážců světové sítě 

Play icon
17 minut
Ondřej Filip, ředitel CZ.NIC

foto Tomáš Binter

Je členem velmi významného Poradního výboru pro bezpečnost a stabilitu ICANN, což je klíčová instituce spravující globální internet. Loni ho dokonce sdružení jmenovalo jedním ze čtrnácti „strážců klíče od internetu“, kteří každé tři měsíce osvědčují bezpečný provoz této světové sítě. Ondřej Filip je navíc výkonným ředitelem asociace CZ.NIC, která spravuje české domény .cz.

Jde internet vypnout? ptám se Ondřeje Filipa, výkonného ředitele asociace CZ.NIC. Patří navíc mezi lidi, kteří mají vliv na globální správu internetu, ale k tomu se ještě dostaneme.

Otázkou na vypnutí samozřejmě nemyslím situaci, že doma spadne wi-fi nebo že kabely a servery postihne fyzická destrukce. „Mohl by se ale někdo rozhodnout, že stiskne nějaké tlačítko a všechno zhasne?“

„Ano i ne,“ odpovídá šestačtyřicetiletý Ondřej Filip. Na jedné straně je systém velmi robustní a nemá jedno centrum, které – kdyby přestalo fungovat – by vyřadilo celou globální síť. Avšak v decentralizované struktuře existují centralizované ostrůvky a to jsou domény. „Každá má jednoho správce, u nás to je asociace CZ.NIC, někde tu roli plní univerzita či státní orgán nebo jiná entita, ale vždy je to jedno centrum, které vypnout lze. A pokud bychom vypnuli naši národní doménu .cz, přestalo by fungovat všechno, co končí .cz,“ říká. Internet jako takový by fungoval dál, uživatel by mohl jít třeba na stránky .com, ale pokud má e-mailovou adresu třeba na Seznam.cz, žádná pošta by mu nepřišla. 

„Takže vypnutí domény .cz by de facto vypnulo celou zemi, s katastrofálními následky pro ekonomiku, chod společnosti, pro všechno. U nás, stejně jako v ostatních vyspělých zemích, národní domény převažují, .cz má asi osmdesát procent českých uživatelů,“ dodává Ondřej Filip. Pravda vlastně je, jak vykládá dál, ještě komplikovanější. 

Přečtěte si také

Ono je totiž těžké říct, co by se ve skutečnosti stalo, kdyby část internetu vypadla z provozu. Před časem měl u nás výpadek Google a v souvislosti s tím přestaly fungovat i weby, které s tím na první pohled neměly mít co do činění. Pak se ale zjistilo, že od Googlu přebírají například nějakou analytickou funkci potřebnou pro svůj provoz. I odborníci si uvědomili, že provázanost a vzájemná závislost entit existujících v online světě jsou mnohem složitější, než se domnívali.

Jak se nicméně k tomu všemu Ondřej Filip dostal?

Podpořte Reportér sdílením článku