Konec doby papírové

Post Image

Konec doby papírové

Play icon
32 minut

foto ČTK/Profimedia.cz

Obyvatelé Česka mají rádi online služby, které jim zjednodušují život. Ukazuje se to v bankách, obchodech i na úřadech. V řadě těchto aspektů je Česko velmi moderní zemí. Stát ovšem trochu zaspal a teď horečně dohání digitální služby, na které budou mít lidé nárok. Velké digitální projekty drhnou na nedostatku lidí i vůle. A zároveň se najednou chystají hned dvě elektronické občanky, evropská a česká…

Letos poprvé podalo daňové přiznání více lidí elektronicky než na růžovém papírovém formuláři. Bankovní účty si obsluhuje z mobilů drtivá většina dospělé populace. V e-shopech nakupujeme skoro nejvíc z celé Evropy. Jsme zvyklí běžně platit telefonem nebo hodinkami. Přes digitální identitu se na úřady hlásí miliony lidí. Recepty od doktorů nám chodí esemeskou. Máme tři a půl milionu datových schránek, kam nám mohou úřady psát.

Dokonce máme speciálním zákonem stanoveno, co všechno nám už za rok a půl musí stát zařídit elektronicky, abychom nemuseli courat po úřadech.

Z určitého pohledu může Česko vypadat jako učiněný digitalizační tygr; rozhodně nejsme tak zaostalí, jak se občas můžeme dočíst. Podrobnější zkoumání na druhé straně ukazuje, že digitalizace má u nás ještě značné mezery a cesta vpřed je a bude lemována stále spoustou zákrut a slepých uliček.

Daně bez papírů

Netrvalo to ani tři roky. V lednu 2021 byla spuštěna bankovní identita, která představovala přelomový prostředek elektronické identifikace, protože mohla být bez většího úsilí k dispozici širokým masám obyvatelstva. Koncem února téhož roku ministerstvo financí spustilo portál Mojedane.cz, jenž umožnil podávat daňové přiznání online.

Na jaře 2023 už byla podána elektronicky většina přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Ze zhruba dvou a čtvrt milionu těch, kdo musejí přiznání podat (živnostníci, lidé s dalším příjmem než ze zaměstnání apod.), přišlo fyzicky na úřady 965 000 lidí. Mnohem větší počet daňových poplatníků, konkrétně 1 282 000, odbavil své přiznání elektronickou formou.

Podpořte Reportér sdílením článku